Női vezetők logó

Pozitív pszichológia: A hála fontossága és mindennapi alkalmazása a kiegyensúlyozott, boldog életért

Női vezetők blog bejegyzések - Pozitív pszichológia

Egyre több alkalommal halljuk, hogy nagyon fontos szerepet játszik életünkben a hála. 

De mire is értik ezt? Mit is jelent a hála igazán és miért kezdtek el jobban foglalkozni a témával?

Ha az interneten elsőként fellelhető információból szeretnénk kiindulni, a következőt olvashatjuk:

“A hála, köszönetnyilvánítás, hálaadás, latin szóval gratus ‘örömteli, hálás’, egy olyan pozitív érzelem, amelyet akkor lehet érezni, ha valaki kedves velünk, ajándékoz nekünk, szívességet tesz nekünk vagy bármilyen nagyvonalú cselekedetet hajt végre felénk.”

Őszinte leszek, ez már rossz irányba viszi el a dolgokat. Egy teljesen más megközelítésből, hogy úgy mondjam az általánosan elfogadott szemszögből írja le a hála fogalmát. 

Pedig a hála, nem csak akkor kell jelen legyen a napjainkban, amikor valamit kifejezetten kapunk, mint ahogy arra a fenti értelmezés utal. 

Azt hiszem ide illene az, hogy már régen rossz, ha csak ezekben az esetekben tudunk hálásak lenni. 

Hálásak bármiért lehetünk az életünkben, nem szükséges hozzá feltétlenül egy friss esemény, vagy az, hogy kapjunk valami kézzelfoghatót.

Hálásak lehetünk azért, mert egyáltalában létezünk, felébredtünk reggel.

Hálásak lehetünk egy szép napsütéses napért vagy egy kiadós esőért.

Hálásak lehetünk azért, mert van hol álomra hajtani a fejünket. 

Ti is láthatjátok, hogy ez csak egy teljesen átlagos nap eleje és vége, de még mennyi minden történik velünk ébredéstől lefekvésig, amit teljesen természetesnek veszünk, pedig ha nem lenne… Na ugye! 🙂

Még mielőtt azt gondolnátok, hogy ez a blogcikk valami spirituális vagy egyházi kérdést hivatott megvitatni, szeretném leszögezni, hogy abszolút nem erről van szó. 

A hála érzésének tudományosan vizsgált, pozitív hatásairól szeretnék Nektek írni.

Nézzük először azt, miért is fontos, hogy foglalkozzunk egyáltalán a hálával?

A hála pozitív pszichológiai hatásait elméleti szinten az 1900-as évek első felétől kutatják és azóta számos tanulmány is készült ezzel kapcsolatban.

Robert Emmons például világhírű kutató a témában és az ő megközelítése szerint; 

“A hála gyógyít, energiát ad és megváltoztatja az életed”.

A kutatások során úgy találták, hogy a hála az önismereti munkánk fontos kiegészítője, valamint a mindennapi gyakorlása, például egy hálanapló vezetése, jelentős pozitív hatásokkal bír, testi-lelki és társas vonatkozásban is számunkra. 

Melanie Klein, pszichoanalitikus elméletalkotó 1957-es kutatásai szerint a hála fejlôdési eredmény, az emocionális érettség jele: a jóság megbecsülése önmagunkban és másokban. Már ő is vizsgálta, hogyan alkalmazható a hála terápiás helyzetekben.

A pozitív érzelmek gyarapodás-elmélete (broaden-and-build theory; Fredrickson, 1998) szerint a hála, mint a pozitív érzelmek általában, bővíti a személy aktuális gondolat- és cselekvéskészletét, valamint gyarapítja a tartós pszichológiai és szociális erőforrásokat.

Gordon 2012-es kutatása szerint azok, akiknek a partnerei hálásabbak és jobban megbecsülik társukat, tovább maradnak a kapcsolatban.

Ugye mennyire másként hat a téma, ezekből a megközelítésekből? 

Láthatjátok Ti is, hogy folyamatos kutatások zajlanak a hálával kapcsolatban, de abban mindenki egyetért, hogy a következőkben segít, a hála gyakorlata:

  • növelheti az önértékelésünket, 
  • szorosabbra fűzheti az emberi kapcsolatokat,
  • fokozhatja a motivációnkat,
  • felnagyítja a pozitív érzelmeket, 
  • növeli a boldogságérzetet, 
  • segít a negatív gondolatok és érzelmek elűzésében,
  • a mentális problémák legyőzésében is megoldás lehet.

De hogy legyen itt némi konkrétum is, elhoztam Nektek egy 2003-ban készült kutatást a hála pozitív pszichológiai hatásáról:

A kutatás során 10 hétig figyeltek 3 különböző csoportot. Mindhárom csoport más és más feladatot kapott. 

Az első csoport feladata az volt, hogy minden héten jegyezze le azokat az eseményeket, amiket ők pozitívnak értékelnek az életükben és amiért hálásak is egyben. 

A második csoportnak azokat a dolgokat kellett leírniuk, amik idegesítették őket, tehát a negatív eseményeket jegyezték le. 

A harmadik csoportnál nem voltak ilyen megkötések, ők csupán a heti élményeiket írták le. 

10 hét után a szakemberek azt tapasztalták, hogy az első csoport tagjai (akik a pozitív eseményeket jegyezték fel, amikért ők hálásak) optimistábban vélekedtek az életükkel kapcsolatban, mint a többi csoport tagjai, többet sportoltak és kevesebb alkalommal kellett orvoshoz menniük, mint azoknak az embereknek, akik a nehézségeikre fókuszáltak a 10 héten keresztül.

Egyébiránt további kutatások bizonyítják, hogy a hála átélése amellett, hogy önmagában is jutalmazó értékû, olyan pozitív érzelmi állapotokkal társul, mint a megelégedettség, a büszkeség vagy a remény.

Összegezve, a hála lényege, hogy észrevegyük és értékeljük a világban lévő pozitív dolgokat, ezáltal boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé téve a saját életünket, testileg és lelkileg egyaránt.

Szuper jól hangzik, de persze ne legyünk álszentek. 

Egy nehéz nap után, amikor már a légy zümmögése is az őrületbe kergetne, irtóra nehéz pozitívnak és hálásnak lennünk. 

Viszont higgyétek el, akarat és gyakorlat kérdése az egész! 

Több kutató, köztük Joel Wong, az Indiana Egyetem pszichológusprofesszora is azt hangsúlyozza, hogy a hála gyakorlásának előnyei hosszabb távon, a szokásainkon keresztül bontakoznak ki igazán.

Ha olvastátok az egyik korábbi blogunkat, amiben Varga Renáta, a Gardrobom alapítója osztotta meg velünk gondolatait, láthattátok, hogy Ő is azok közé tartozik, akik felismerték a hála és a pozitív gondolkodás fontosságát és éppen ezért beillesztette a napi rutinjába ezek gyakorlatát, melyek így hozzájárulnak sikereihez.

Tudom, itt jön a kérdés: mégis hogyan gyakorolható a hála?

Íme két tipp, hogyan illeszd be a napi rutinodba a hálát és általa a pozitív gondolkodást!

  1. Találjatok alkalmat a pároddal, családoddal arra, hogy mindenki elmondja, miért érez hálát. Ez ösztönzőleg hat a résztvevőkre, de ne feledd, nem kifejezetten az a cél, hogy egymás felé érezzünk hálát, például: “hálás vagyok, mert segítettél nekem”, hanem egészen egyszerű, mindennapi dolgokért: “hálás vagyok, mert ma szép idő volt és ez boldoggá tett”.
  1. Sokan nem érzik annyira magukénak a közös hálaadást vagy éppen nem mindig találnak a témában partnerre, ezért is alkottuk meg Nektek a hálanaplót! Ezeket a naplókat, akkor veszed elő, amikor tudod, hogy van egy szusszanatyni időd foglalkozni magaddal. 

Legyen az akár otthon reggel vagy este, akár tömegközlekedésen zötykölődve hazafelé, akár egy barátodra várakozva, vagy éppen a parkban ülve miközben élvezed a napsütést – amiért már hálás is lehetsz 🙂 Ezeket az apró pozitív megerősítéseket azért is érdemes lejegyzetelned, hogy egy döcögősebb napon, ha visszaolvasod őket, erőt meríthess belőlük. 

Tipp: ötvözd a két gyakorlatot, ajándékozz a családtagjaidnak hálanaplót, így ha időtök engedi közösen, ha úgy hozza az élet, külön-külön is el tudjátok végezni ezt a napi rutint. 

Vannak, akik a reggeli kávéjuk mellett szánnak pár percet arra, hogy átgondolják a napi teendőket, vannak, akik inkább este, lefekvés idején vetnek számot a napjukról és itt foglalkoznak azzal is, amiért éppen hálát éreznek és lejegyzetelik azt.

Tehát nincs erre semmi féle kötelezően betartandó időpont, hogy: “na márpedig minden este Neked ezzel kell tölteni x időt”. Annak nem is lenne semmi értelme, ha egy kényszerszituációként élnéd meg az egészet. 
A fontos, hogy szánj rá alkalmat, amikor Neked kényelmes. Amikor pár percre ki tudod zárni a külvilágot és valóban megvizsgálni, mi az, amiért hálát tudsz érezni, milyen pozitív hatások értek: őszintén!

Minél jobban beépíted a hálaérzetet a mindennapjaidba, annál inkább meg tudod tapasztalni pozitív hatásait és idővel teljesen természetessé válik ez a fajta életvitel: a pozitív gondolkodás!

Megosztom itt:

Facebook
Twitter
LinkedIn