Női vezetők logó

A káoszon túl: Fő a tudatosság – Mi az a mindfulness?

Mi is az a mindfulness? - Női vezetők blog bejegyzés

Ismét egy kissé megosztónak mondható témát hoztam Nektek, de aki már olvasta az előző blogot sejti, hogy szeretnénk Titeket megismertetni jobban ezekkel a most felkapottnak számító, de valójában régi technikákkal.

A tudatosság, mint fogalom, nagyon sokszor szembe jön velünk: étkezzünk tudatosan, legyünk tudatosak a pénzügyeinkben, foglalkozzunk tudatosan önmagunkkal és még sorolhatnám napestig a hasonló fogalmakat, de mi most a tudatos jelenléttel fogunk foglalkozni. 

Mi is az a mindfulness és miért fontos?

A mindfulness angol szót az esetek többségében a következőkre fordítjuk: tudatos jelenlét, éberség, éber figyelem. Maga a technika lényeg, hogy figyelmünket tudatosan a jelen pillanatra irányítsuk, azzal foglalkozzunk, ami itt és most zajlik körülöttünk. 

A tudatos jelenlét nem egy új hóbort vagy flancos hobbi. Magát az alapvető gyakorlatot már a Szatipatthána-szutta is leírja, ami a Buddhizmus gyakorlatait tartalmazza és kb. 2500 éves. 

Az 1970-es években kezdtek el a mindfulness-el pszichiátriai és klinikai pszichológiai viszonylatokban is foglalkozni, amikor kifejlesztettek több olyan gyakorlatot, ami a tudatos jelenlétre épül. Ezeket a gyakorlatokat különböző mentális és fizikális problémák esetében alkalmazták, mint például: krónikus fájdalom, depresszió, szorongásos állapotok, daganatos megbetegedésekben szenvedők támogatása, függőségbe való visszaesés megelőzése, szívbetegség, cukorbetegség.

Klinikai kísérletekkel alátámasztva igazolták, hogy az érzelmek ezen módon való kezelése, jótékony hatással van mind mentális, mind fizikai viszonylatban, így ma már széles körben alkalmazzák az MBSR-re (Mindfulness-Based Stress Reduction, szó szerint: tudatosság alapú stresszcsökkentés) és hasonló modellekre épülő módszereket: iskolákban, börtönökben, kórházakban, rendőrségnél, katonaságnál és egyéb közintézményekben is.

A mindfulness tehát egy szemlélet, egy viselkedési attitűd: megfigyelés cselekvés helyett, befogadás létrehozás helyett.

Természetesen nem csak klinikai körülmények között alkalmazható a tudatos jelenlét. 

Nézzük, mik a mindfulness előnyei a hétköznapi életben?

 • nő az önbizalom és az ön-elfogadás 
 • nő az intuitivitás, a kreativitás, javul a memória
 • nő a teljesítmény, az energiaszint, a tervezési és szervezési kapacitás
 • nő a nyugalom és relaxáltság érzése: csökkenti a stresszt
 • csökkennek a figyelemzavaros viselkedések, a hiperaktivitás és a lobbanékonyság
 • jobban tudjuk kezelni életünk negatív eseményeit
 • csökken a múlt iránti sajnálat, a jövő miatt érzett aggodalom, ezáltal a szorongás, a pánik és a depresszió érzése is
 • elősegíti a mélyebb emberi kapcsolatok kialakítását 
 • javítja a fizikális és mentális egészségi állapotot, valamint az alvás minőségét
 • elősegíti a tisztább gondolkodást (segít a jó döntések meghozatalában).

A tudatos vezetés és annak alkalmazása a mindennapokban

Ahogy az utolsó pontban olvashattad, a tisztább gondolkodás elősegítése miatt, a vezetői képességek javításában is kulcsfontosságú szerepet játszhat a mindfulness gyakorlása.

 • A mindfulness csökkenti az impulzív és érzelmi alapú döntések kockázatát, ezáltal lehetővé teszi az adott helyzetek mélyebb megértését: a megfontolt, tájékozott döntések meghozatalát.
 • Segít gondolataink és érzelmeink világos és őszinte kifejezésében, megkönnyíti az empátián alapuló kommunikációt, ezáltal csökkennek a félreértések és a konfliktusok.
 • A tudatosság segít a stresszkezelésben: könnyebben azonosítjuk a problémák forrásait és azok hatékony megoldásait.
 • Támogat minket abban, hogy erősebb emberi kapcsolatokat alakítsunk ki és ápoljunk, hiszen az emocionális intelligencia fejlesztésében is támogat minket.

Összegezve az eddigieket: 

a tudatosság fejlesztése és alkalmazása életünk minden területén elősegíti a boldogabb, kiegyensúlyozottabb és teljesebb élet elérését, legyen szó magán-, vagy éppen üzleti életről. 


A tudatos jelenlét gyakorlásával gyakrabban és többet tudunk jelen lenni. 

Az egyik befolyásoló tényező, ami leginkább elvon bennünket a jelen pillanattól, az lényegében a megszokás. Az ember hajlamos a korábban már megtörtént események tükrében értékelni a jelenlegi szituációt is és a szerint cselekedni a jelenben, mindenféle helyzetkiértékelés nélkül.

Lényegében ezt a kényszert hivatott a mindfulness kiiktatni, hogy minden alkalommal az adott helyzetnek megfelelően hozhassunk döntést: szabadon, a korábbi tapasztalataink befolyásolása nélkül, csak a jelenre koncentrálva.

Most, hogy már tudjuk miről is van szó és mennyi előnnyel jár, ha valaki elmélyül ebben a világban, nézzük:

Milyen gyakorlatok segítenek a mindfulness szemlélet kialakításában?

Mindenekelőtt az szögezzük le: nem az a lényege, hogy arra kényszerítsük az elménket, hogy egy-egy dologra lényegesen jobban figyeljünk, mint korábban, hanem az, hogy tudatosan lássuk picit másként a környezetünket. A következő két gyakorlat könnyedén elvégezhető bármikor, így most ezeket mutatjuk be Nektek:

 1. Tégy egy sétát a szabadban. Közben figyeld meg a tested: 
 • figyeld a légzésed, vizualizáld a levegő útját a testedben. Képzeld el ahogyan belélegzed a levegőt, eltölti a tüdőd, majd szép lassan kiengeded,
 • figyeld meg a járásod; a karjaid, lábaid összmunkáját, 
 • figyeld meg a környezeted; halld a madarak csicsergését; érezd a friss levegőt, a növények illatát; érintsd meg egy fa törzsét, érezd a kérgének minden apró ráncát,
 • összpontosíts a jelen pillanatra!
 1. Vezess hálanaplót
 • kezdj el hálanaplót vezetni. Szabadidődben, amikor tudod, hogy nem zavarnak meg és van pár perc nyugalmad, amikor át tudod értékelni a körülötted zajló eseményeket ülj le,
 • gondold át, mik azok, amikért hálás lehetsz az adott pillanatban, nem kell nagy dolgokra összpontosítani, itt pont az a lényeg, hogy minden apró dolgot megláss, amiért hálás lehetsz,
 • írd le ezeket, hiszen később is segítségedre lehetnek az elkalandozott gondolataid visszaterelésében,
 • a hálanapló segít, hogy tudatosítsd és értékelni tudd azokat a pozitív dolgokat, amik mindig is jelen voltak az életedben.

Mint minden újdonság az életünkben, eleinte ezen gyakorlatok elsajátítása is több munkát igényel, de idővel ezek rögzülnek és automatikusan bekapcsol a tudatos jelenlét, ennek hatására bármilyen helyzetben képes leszel tudatosan befelé figyelni.

Olykor persze nem egyszerű kizárni a külvilágot és tudatosan irányítani a figyelmünket. Ilyenkor hasznos lehet elővenni a hálanaplónkat, visszaolvasni a korábban leírtakat, amik így segítenek a koncentrációban.

Próbáljátok ki ezeket a gyakorlatokat, tapasztaljátok meg mit tud Nektek nyújtani a mindfulness, legyen szó akár magánéletről, akár munkáról!

Megosztom itt:

Facebook
Twitter
LinkedIn